Kluczową cechą krzeseł do punktów usługowych typu lokal gastronomiczny jest wytrzymałość. Nie bez powodów, najczęściej wybierane są krzesła drewniane. Poniżej zaprezentowane krzesło XN10 jest w całości wykonane z drewna bukowego i dodatkowo posiada tapicerowane siedzisko.
Wymiary krzesła:
- wysokość: 94 cm
- wysokość siedziska: 48 cm
- szerokość: 43 cm
- głębokość: 40 cm
Mebel charakteryzuje oparcie. Jest to nietapicerowany krzyżak. Model ten jest często wybierany przez właścicieli takich lokali, jak pizzerie, bary i restauracje. Jest lekkie, ma wzmocnienia w postaci łączyn nóg oraz wpuszczony górny ramiak, dzięki czemu łatwo go przenosić i przesuwać. Prezentowany model tapicerowany obiciem 2/21
Tkaniny na krzesła
Siedzisko krzesła możemy obić dowolną spośród poniższych tkanin
W przypadku zamówienia większej ilości, jest możliwość poszerzenia wyboru tkanin obiciowych o kolekcje z linków poniżej (ceny ustalane wg. wybranej tkaniny):
Dość popularnym obiciem na krzesła w lokalach usługowych jest ekoskóra (skóra ekologiczna). Jest ona wytrzymała, odporna na uszkodzenia, i wszelkiego rodzaju odkształcenia. Dobrze radzi sobie z środkami czyszczącymi, i łatwo ją utrzymać w czystości.
Popularne są również welury (przyjemne w dotyku i odporne na wchłanianie płynów), plecionki (grubo tkane) oraz łatwo-zmywalne welwetowe plusze.
Typy krzeseł spotykane w lokalach
W zależności od typu lokalu oraz od jego aranżacji różne spotyka się modele krzeseł i foteli. Zaprezentowany wyżej model krzesła może stanowić wyposażenie zarówno baru, jak i restauracji. W barach jednak, ze względu na swą naturę (zwykle lokal bez obsługi kelnera, gdzie szybko można zjeść posiłek) dominują krzesła nietapicerowane
W takich miejscach posiłki też często spożywa się w miejscu ich sprzedaży (przy bufecie). Są to z reguły wysokie kontuary i jedynym meblem który do takiej lady można dostawić jest hoker
Hokery i stołki barowe spotyka się też w bistrach (małych restauracjach i winiarniach). Bistra mają swoją specyfikę, i często można w nich odnaleźć np. gięte krzyżaki
Restauracje to miejsca w których dłużej oczekuje się na zamówiony posiłek (niż w barze), i jednocześnie w takich miejscach goście zabawiają dłużej niż w lokalach samoobsługowych. Z tego wynika, że krzesło w takim miejscu musi cechować nie tylko tapicerowane siedzisko, ale również oparcie.
Często właściciele restauracji decydują się na krzesła z podłokietnikami, które odciążają i rozluźniają ramiona.
Wiele restauracji i hoteli wykorzystuje przyścienną przestrzeń lokalu i instaluje tam loże tapicerowane. Są to długie ławki oparte o stelaże wykonane z drewnianych boksów. Po dostawieniu długiego stołu, przeciwległą jego stronę wypełnia się często krzesłami z podłokietnikami. Są to jednak krzesła, które zaczynają już przypominać fotele, bowiem cała podłokietnikowa przestrzeń jest tapicerowana.
Nieco bardziej subtelne foteliki odnajdujemy w kawiarniach i kafejkach. Dostawione są one często do okrągłych stołów o niedużych średnicach.
W jakim stylu umeblować lokal?
Wybór pomiędzy krzesłem z tapicerowanym lub nietapicerowanym siedziskiem, z podłokietnikiem, lub bez, to oczywiście nie jedyna decyzja jaką musi podjąć właściciel restauracji. Ważna jest funkcjonalność, ale równie ważna jest forma i design.
Przykładowo, w lokalach utrzymanych w stylu glamour mogą pojawić się krzesła tapicerowane delikatnym, połyskliwym szenilem. Często spotykanym kolorem jest róż i purpura. Występują pikowania, przeszycia, a czasem nawet kołatki w tylnej części oparcia.
Poniżej kolejny wzór krzesła z pikowaniem na wzór rombów z połyskującą tkaniną obiciową
Dekorowanie krzeseł w postaci kołatki na tylnej części oparcia wyewoluowało z zestawów stołowych do domów i mieszkań. Obecnie takie krzesła spotyka się też w restauracjach hotelowych oraz w salach weselnych.
Pikowanie można też zastosować jako obwiedzenie siedziska i oparcia
Wiele eleganckich restauracji utrzymanych jest w stylu klasycznym. Odnajdujemy tam stylowe żyrandole, charakterystycznie upięte zasłony, specyficzne lady, a często nawet kredensy i komody (oczywiście stylowe). Aby zachować spójność aranżacji, krzesła nie mogą odbiegać od charakteru lokalu.
Można też pójść o krok dalej, i urządzić wnętrze w stylu ludwikowskim.
Obecnie wiele restauracji utrzymanych jest w stylu industrialnym. Dominuje tam beton i metal. Mimo to, stoły i krzesła drewniane są nadal nieodłącznym elementem wyposażenia tych lokali. Wynika to ze specyfikacji drewna: jest ono bardzo wdzięcznym materiałem do urządzania wnętrz wszelakiego typu, w tym loftowych. Drewno wnosi również ciepło i przyjemny klimat do nieco zimnych przestrzeni industrialnych.
Wszystkie zaprezentowane wyżej krzesła można zamówić. Wiele spośród nich można wybarwić w innych kolorach, niż wcześniej zaproponowane, np. żółcienie, oranże, popiele, wszelakiego typu brązy, itd. Wiele innych krzeseł znajdziemy też pod linkiem
Jest również możliwość domówienia stołów o różnych kształtach i w różnej stylistyce, w tym stoły na nogach metalowych. Jest możliwość wykonania stołów na wymiar, w tym kilkumetrowych modeli do sal konferencyjnych, lokali, sal weselnych, itp.
Wiele przykładów stołów odnajdziemy pod linkiem